Precum se întâmplă în viață, istoria și trecerea timpului este ceea ce definește natura și cursul tuturor lucrurilor care ne înconjoară. Acest aspect este valabil, bineînțeles, și în cazul costumelor.
Costumele bărbătești, așa cum le vedem astăzi, reprezintă un simbol al masculinității, al puterii, rafinamentului și eleganței. Au fost dintotdeauna considerate astfel? Haideți să aflăm în cele ce urmează și, mai ales, să vedem cum și-a pus amprenta timpul asupra lor:
Anul 1666
Apare un model de costum compus din pantaloni de lungime până la genunchi, haină lungă, cravată și pălărie. Acest costum a fost impus de către Regele Charles al II-lea al Angliei ca ținută oficială a curții englezești.
Anul 1800
Acest an este consacrat de apariția unui stil modern de costum bărbătesc, care se înfățișa, de fapt, ca o variantă simplificată a costumului pe care Regele Charles al II-lea al Angliei l-a impus în 1666.
Astfel, Beau Brummell – un filfizon al curții regale britanice, consideră că bărbații trebuie să poarte piese mult mai bine croite, asortate cu cravată.
Anii 1920-1930
Vestimentația bărbătească cunoaște progrese considerabile în ceea ce privește costumul, acesta fiind din ce în ce mai popular. Treptat, bărbații asociază purtarea pantalonilor de costum cu jachetă, considerându-se o opțiune modernă.
Totuși, englezii conservatori apelează la redingotă (denumită și haina Prințului Albert) în locul jachetei. Această tendință este populară până în anii 1940, figura marcantă fiind Fred Astaire.
Anii 1950
sunt definiți prin stilul denumit Ivy League. Este vorba de o haină largă, care nu prezintă pense în zona pieptului, mai bine zis o variantă scurtă a redingotei. Această haină a fost creată de casa de modă Brook Broters.
Anii 1960
Revoluția Peacock, așa cum este supranumită această perioadă, este caracterizată prin numeroase schimbări în ceea ce privește vestimentația masculină. Astfel, mărimea reverului sacoului este redusă într-o manieră semnificativă, jachetele prezentând o tăietură dreaptă, fără a avea talia marcată.
Tot în această perioadă, cunoscutul designer Ralph Lauren concepe un stil elegant de costume, modele pe care le propune americanilo
Anii 1970-1980
Devin populare costumele pe corp, ca urmare a influențelor disco din această perioadă. De asemenea, vesta redevine populară.
În următorii zece ani, se produc iar o serie de schimbări, timp în care sacoul costumului devine o haină lejeră, renunțându-se la vestă.
Ca simbol al bărbăției, al rafinamentului și al eleganței, costumul a trecut prin numeroase schimbări până în ziua de astăzi. Acum, bărbații de pretutindeni au la dispoziție numeroase variante din care pot să aleagă costumul pe deplin potrivit pentru propria siluetă. Fie că este vorba despre un croi regular, clasic, slim fit, un stil modern, smart casual sau office, aveți posibilitatea de a alege un costum, confecționat din materiale de calitate, direct de pe site-ul nostru: www.dovani.ro.