Fie că preferi stilul elegant sau trebuie să respecți un anumit cod vestimentar la birou, paltonul bărbătesc de lână este piesa vestimentară ideală, de care ai nevoie pe timpul sezonului răcoros. Oricât de confortabile ar fi gecile groase de bărbați, în mod cert nu se pretează să le porți într-un mediu office. De asemenea, costumul elegant se va șifona atunci când este purtat pe sub geacă și, bineînțeles, look-ul tău rafinat va avea de suferit.
Cu siguranță, știi deja că lâna este un material extrem de durabil, întrucât proprietățile sale mențin la distanță atât murdăria, cât și umezeala. De fapt, atunci când căutăm un material de înaltă calitate și durabilitate, nicio altă țesătură nu este mai călduroasă și nici mai potrivită decât lâna.
De altfel, articolele de îmbrăcăminte confecționate din lână pot fi încadrate cu ușurință în outfit-urile de iarnă, primăvară și toamnă, deoarece în sezonul iernatic aceasta menține căldura, iar în cel călduros nu permite umezelii să pătrundă.
În comparație cu alte tipuri de materiale sau țesături rezultate din plante, lână provine dintr-un animal, motiv pentru care se comportă similar corpului nostru, fiind extrem de confortabilă în purtare.
Sfaturi utile pentru curățarea paltoanelor bărbătești din lână:
Ori de câte ori dorești să cureți o piesă vestimentară, te sfătuim să demarezi procesul de îndepărtare a murdăriei cu verificarea atentă a etichetei acelui articol. Aceasta îți va oferi informații prețioase cu privire la maniera de spălare a produsului, începând de la utilizarea mașinii de spălat, a unei soluții de curățare profesională, programul de spălare automată, ce gen de spălare este permis și până la numeroase instrucțiuni de uscare.
În materie de paltoane, indicat ar fi să apelezi la serviciile unei curățătorii profesionale de cel mult două ori pe an, întrucât curățarea lor în exces poate afecta nu doar forma, ci și textura materialului.
Spălarea manuală a paltonului din lână
În cazul în care, pe eticheta produsului, spălarea manuală este permisă, atunci poți utiliza o perie pentru a șterge impuritățile de pe suprafața materialului. Totuși, cea mai potrivită este cea de scame sau cea confecționată din piele întoarsă. Bineînțeles, poți folosi și o lavetă umedă, din microfibră.
În procesul de curățare manuală a paltonului, te sfătuim să începi de la gulerul său și să continui cu mișcări ușoare, pe lungimea acestuia, fără a schimba sensul de mișcare. Următorul pas pe care trebuie să îl parcurgi se referă la îndepărtarea petelor, cu ajutorul unui detergent special pentru acest material. De obicei, soluțiile de curățare lichide sunt ideale în contactul cu lâna, întrucât cele uscate se dovedesc a fi mult prea abrazive.
Așadar, aplică o cantitate redusă de detergent exact pe murdărie, fără a apăsa. Există anumite zone care sunt mai expuse la impurități și care necesită curățarea frecventă, chiar dacă prezența petelor nu este vizibilă (gulerul, buzunarele și manșetele).
Spălarea paltonului de lână la mașina automată
Înainte de a opta pentru această formă de curățare, este esențial să te asiguri că pe eticheta produsului este menționat programul de spălare pe care trebuie să îl alegi.
De regulă, este vorba despre cel destinat hainelor sensibile, care nu presupune cicluri de rotire sau de stoarcere repetate. Înainte de a introduce paltonul în cuva mașinii de spălat, te sfătuim să îl întorci pe dos și să folosești o plasă specială, de protecție, care să prevină deteriorarea materialului.
În situația în care mașina de spălat nu permite umplerea cuvei cu apă, înainte de a derula un anumit program de curățare, ideal ar fi să lași paltonul la înmuiat separat, într-un spațiu mai mare (așa cum este cada) și apoi să îl speli automat.
Uscarea paltonului de lână: sugestii esențiale de care trebuie să ții cont!
Înainte de a usca efectiv acest articol, este important să te asiguri că ai îndepărtat tot excesul de apă, rămas în urma spălării. Spre a evita deformarea acestuia, poți strânge materialul, începând cu zona gulerului și continuând apoi, pe lungime.
Un alt aspect esențial pe care nu trebuie să-l omiți se referă la timpul necesar pentru uscarea completă a paltonului: în aproximativ 2-3 zile, acesta va fi ca nou, gata de folosit. Recomandat ar fi ca, odată ce l-ai spălat, să îl așezi pe un prosop uscat, astfel încât să se usuce într-un mod natural.
O greșeală pe care multe persoane o fac frecvent este atârnarea paltonului pe un umeraș, după spălare. De ce spunem că este o greșeală? Ei bine, pentru că există șanse destul de mari ca acesta să își modifice forma. De altfel, uscătorul automat ar trebui evitat cu desăvârșire în cazul paltoanelor de lână.
Nici fierul de călcat nu este un produs care să te ajute prea mult, deoarece aerul cald distruge fibrele componente ale lânii.
Reguli de depozitare
Cu scopul de a evita presiunea exercitată pe umerașe de greutatea acestei piese de îmbrăcăminte, ar trebui să optezi doar pentru umerașe cât mai solide, confecționate fie din lemn, fie din metal.
Totodată, paltonul nu face parte din categoria produselor vestimentare care trebuie împăturite. În acest sens, depozitarea sa trebuie să se realizeze într-o zonă cât mai aerisită, astfel încât forma produsului să nu aibă de suferit nicio modificare. De asemenea, încearcă să golești buzunarele articolului după fiecare purtare.
Pentru a ține moliile la distanță de lână, achiziționează produse speciale din comerț, care asigură și un miros plăcut sau folosește bile naturale de cedru.
Nici sursele de umezeală, lumină sau de căldură din apropierea paltonului nu trebuie neglijate. În timp, acestea își vor lăsa amprenta dezastruoasă fie asupra culorii sale, fie asupra materialului.
Tu ai grijă într-o manieră corespunzătoare de paltonul tău de lână? Cum ți se par toate sfaturile pe care ți le-am prezentat mai sus? Dacă dorești să-i prelungești durata de viață acestei formidabile piese vestimentare, atunci nu ezita să te orientezi în funcție de trucurile din rândurile anterioare. Cu siguranță, acestea te vor ajuta să te bucuri pentru o perioadă îndelungată de paltonul tău de lână preferat!