Epoca în care trăim este, din păcate, dominată de un consumerism pe cât se poate de accentuat. În permanență apar noi tendințe, iar hainele pe care le avem ajung să ni se pară demodate în comparație cu noile articole vestimentare considerate a fi la modă.
Fără îndoială, fiecare dintre noi este atras să achiziționeze mai mult decât îi este necesar, în special în acele momente ale anului când brandurile preferate practică reduceri sau oferte promoționale.
În realitate, este vorba despre o dependență de cumpărături, denumită sindromul shopping-ului compulsiv. Bineînțeles, întrucât nicio problemă nu este lipsită de soluții, această adicție poate fi rezolvată în diverse metode.
Ce motive ne determină să cumpărăm compulsiv?
Ca în situația oricărei alte dependențe, pentru a identifica soluția perfectă, este nevoie, înainte de orice altceva, să identificăm cauza problemei.
De regulă, shopping-ul compulsiv este cauzat fie de stările depresive, de diverse temeri sau frustrări pe plan personal, dar și de necesitatea de a ne recompensa pe noi înșine pentru munca depusă sau pentru rezultatele obținute.
Cum scăpăm de adicția de cumpărături?
Dacă și dressing-ul tău este plin de piese de îmbrăcăminte care nu te reprezintă, pe care nu le-ai purtat niciodată sau care nu îți mai provoacă niciun interes, atunci cu siguranță ai cumpărat compulsiv în nenumărate momente din trecut. Din fericire, aceste impulsuri pot fi controlate odată ce ții cont de sfaturile pe care ți le-am pregătit în rândurile următoare:
Stabilește-ți un buget de cumpărături
Pentru a evita să cazi pradă datoriile, întocmește un buget de cheltuieli săptămânal. Stabilește întâi ce sume de bani revin pentru plata datoriilor, cheltuielilor de întreținere, transport și alimentație, iar mai apoi pentru garderobă.
Încearcă să respecți bugetul stabilit, indiferent de circumstanțe, de reducerile din jurul tău sau de perioadă.
Evită să plătești cu cardul
Majoritatea persoanelor dependente de cumpărături au tendința de a plăti noile achiziții doar cu cardul. În acest fel, nu conștientizează că banii sunt cheltuiți, deoarece nu văd fizic bancnotele și, implicit, au impresia că acele sume nu sunt risipite.
Amână cumpărăturile pe următoarea zi
Tactica „amânării” este una dintre cele mai de succes metode atunci când vorbim despre shopping-ul compulsiv. Ce presupune? Nimic altceva decât să nu te lași dus de val, ci să amâni cumpărăturile pe următoarea zi. Este foarte posibil ca a doua zi să nu îți mai dorești deloc acel produs care astăzi te-a atras.
Ține întotdeauna cont de stilul personal și de ceea ce îți lipsește
În situația în care dressing-ul tău este arhiplin de cămăși negre, este de la sine înțeles că nu mai ai nevoie de încă una la fel. Pe de altă parte, gândește-te mereu la stilul vestimentar care te reprezintă, chiar și atunci când sunt lansate noile colecții în magazine.
Nu este o regulă ca ceea ce este în trend să te și reprezinte sau să îți vină bine, tocmai de aceea este indicat să nu uiți nici de caracteristicile siluetei tale.
Întocmește săptămânal o listă de necesități
Odată ce practici acest obicei de câteva ori, va deveni o rutină și, mai mult decât atât, îți va fi de folos în cazul în care dorești să economisești.
În fond, scopul fundamental al unei liste de cumpărături vizează impunerea și respectarea anumitor limite prin care să eviți achizițiile cumpulsive și inutile.
Evită mentalitatea de genul „economisesc x lei”
În realitate, o cheltuială rămâne tot o cheltuială. Dacă privești orice discount sau promoție ca pe o bună modalitate de a economisi bani, nu este de mirare că dressing-ul tău se aglomerează cu haine care nu te reprezintă și pe care ești nevoit să le arunci după o perioadă de timp.
Încearcă să te plimbi prin magazine fără să faci cumpărături
Deseori, oamenii asociază ideea de magazin cu cea de cumpărături. Așadar, recomandat ar fi să „distrugi” această asociere și, măcar o dată, să te plimbi prin magazine fără să cumperi nimic. Cu toate că pare ciudat, este un pas esențial spre a scăpa de dependența de shopping.
Investește în articole vestimentare atemporale
După cum am amintit și anterior, moda se schimbă în permanență și în mod constant sunt lansate noi trenduri. Pe scurt, suntem puși permanent în postura de a respecta cu strictețe tendințele pentru a fi la modă, ceea ce nu este întotdeauna o alegere corectă.
Te sfătuim să investești doar în ținute atemporale, care nu se demodează sub influența factorului timp și, de asemenea, să acorzi o atenție deosebită materialelor din care acestea sunt confecționate.
Fie că vorbim despre o pereche de pantaloni casual de culoare neagră, despre un sacou bărbătesc bleumarin sau despre o cămașă elegantă albă, poți avea certitudinea că le vei asorta ușor și, mai ales, că vei arăta impecabil.
Cu cât îți bazezi outfit-ul pe articole vestimentare de înaltă calitate, cu atât vei arăta mai bine, emanând rafinament.
Participă la cursuri de educație financiară
Indiscutabil, educația reprezintă ingredientul cheie pentru a te bucura de bunăstare pe plan financiar. După ce înveți să gândești corect din punct de vedere financiar, vei fi mai atent la bugetul de care dispui și, totodată, la lucrurile pe care ți le cumperi.
Dacă ți-au fost de folos sfaturile de mai sus, nu uita să ne urmărești pe pagina de Facebook și de Instagram. Între timp, ți-am pregătit pe site o colecție de articole de îmbrăcăminte bărbătești atemporale, realizate din materiale de înaltă calitate și la un preț corect, astfel încât să poți lua decizii înțelepte ori de câte ori îți actualizezi garderoba.